Ontwerp van 8 HDD’s

Voor verkabeling van hoogspanning.

De vraag

Vorig jaar (2022) kwam ingenieursbureau Movares naar ons toe met de vraag om een ontwerp te maken voor 8 HDD boringen (Horizontal Directional Drilling). Deze sleufloze techniek wordt toegepast voor de aanleg van een ondergrondse infrastructuur. 

De randvoorwaarden (intrede en uittrede) waren vastgesteld, maar de uitdaging lag bij het ontwerpen van de beste boorlijnen. De HDD boringen bevonden zich op 3 verschillende locaties en waren nodig ten behoeve van het verkabelen van een drietal hoogspanningsmasten. Het doel 

Voor ons was het doel duidelijk: een uitvoerbaar ontwerp maken voor 8 HDD boringen waarbij we op zoek gaan naar een boorlijn met de minste risico’s en het meest effectieve ontwerp. 

Onze expertise 

Bij het ontwerpen van boorlijnen en in dit geval HDD boringen heeft de specifieke grondslag een groot effect op het leggen van de puzzel van de beste boorlijn. 

Tijdens het ontwerpen, hebben wij met de berekeningen van de boorspoeldrukken en de trekkracht de boorlijn geoptimaliseerd. In het ontwerp hebben wij op die manier de risico’s geminimaliseerd en beschreven in een duidelijk en uitvoerbaar boorplan.

Het resultaat 

Het resultaat van dit project zijn 8 uitvoerbare boorprofielen voor de HDD’s. De uitvoerbaarheid en de risico’s zijn met het opstellen van de D-Geo Pipeline berekening en het boorplan verder onderbouwd en uitgewerkt. Hiermee kan Movares verder in het doen van de HDD’s. 

De samenwerking 

Opdrachtgever: Movares (in opdracht van Tennet)
Periode: Q4 2022 - Q1 2023
Locatie: Meeden
Expertise: Geotechniek en sleufloze techniek

HDD's
Toetsen van boorplannen
Meer projecten

Toetsen van boorplannen

Op risico's en uitvoerbaarheid.

Society of Engineers

Grond Ingenieurs is onderdeel van een netwerk van ingenieurs. Samen vormen wij Universal Pipeline Association

UPA Group logo
Logo Amsterdam Engineering
Logo Rotterdam Enigineering
DenBosch
Logo Ede Wageningen Engineering
Logo Ingenieurs op Zuid
Logo Groningen Enigineering
Logo Barcelona Engineering